Οδοντιατρικά Εργαλεία

Επανορθωτική Οδοντιατρική

- Σφραγίσματα

Με τα σφραγίσματα αναπληρώνεται η μορφολογία του δοντιού που έχει αλλοιωθεί από διάφορα αίτια όπως αποτριβές, κατάγματα μέρους των δοντιών και κυρίως της τερηδόνας. Η αποκατάσταση μπορεί να είναι είτε άμμεση (σφράγισμα) είτε έμμεση (ένθετα, επένθετα, υπερένθετα σφραγίσματα).

- Στεφάνες

Λέγονται και θήκες ή κορώνες. Χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση δοντιών με εκτεταμένη απώλεια οδοντικής ουσίας η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλέον με σφράγισμα.Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις οι στεφάνες χρησιμοποιούνται και για την αισθητική βελτίωση δυσχρωματικών και παραμορφωμένων δοντιών. Οι στεφάνες ταξινομούνται σύμφωνα με το υλικό κατασκευής τους σε μεταλλοκεραμικές, ολοκεραμικές, ζιρκονίου κ.α.

- Γέφυρες

Χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ενός ή και περισσοτέρων ελλειπόντων δοντιών αξιοποιώντας ως στηρίγματα τα διπλανά υπάρχοντα φυσικά δόντια. Οι γέφυρες κατασκευάζονται συνήθως από συνδυασμό κράματος μετάλλων και πορσελάνης (Μεταλλοκεραμικές), συνδυασμό ζιρκονίου και πορσελάνης κ.α.

- Μερικές Οδοντοστοιχίες (Μασελάκια)

Είναι κινητές τεχνητές οδοντοστοιχίες και χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών σε περιπτώσεις όπου οι γέφυρες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

- Ολικές Οδοντοστοιχίες (Μασέλες)

Χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει πλήρης απώλεια δοντιών στην γνάθο αποκαθιστώντας την λειτουργικότητα του στόματος και την αισθητική του προσώπου.

- Οδοντικά Εμφυτεύματα

Είναι μικρές βίδες, συνήθως τιτανίου, οι οποίες τοποθετούνται στο οστό της γνάθου και αποκαθιστούν την ρίζα ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Είναι απόλυτα βιοσυμβατά και συνήθως είναι η λύση εκλογής για απωλεσθέντα δόντια.

Πάγκος Οδοντιάτρου

Αισθητική Οδοντιατρική

- Λεύκανση Δοντιών

Είναι μια απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία η οποία συμβάλλει στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών, με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου.

Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή με βάση τις οδηγίες του οδοντιάτρου, είτε στον χώρο του οδοντιατρείου, είτε τέλος με συνδυασμό των δύο παραπάνω μεθόδων.

- Όψεις Ρητίνης (Bonding):

Πρόκειται για φλούδες ρητίνης μικρού πάχους που συγκολλούνται στο πρόσθιο μέρος των δοντιών,με σκοπό την βελτίωση του σχήματος και του χρώματος του κάθε δοντιού.

- Όψεις Πορσελάνης

Πρόκειται για φλούδες κεραμικού υλικού (πορσελάνης) ιδιαίτερα λεπτού πάχους που τοποθετούνται στο πρόσθιο μέρος των δοντιών, με σκοπό την βελτίωση του σχήματος και του χρώματος των δοντιών.

καθαρισμός-δοντιών

Προληπτική Οδοντιατρική

- Αποτρύγωση (Καθαρισμός Δοντιών)

Τρυγία ονομάζεται η πέτρα που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια και ο συχνός καθαρισμός της είναι το Α και το Ω για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και πληθώρα άλλων παθήσεων. Ιδανικά σε υγιείς ανθρώπους θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο, ενώ σε ορισμένες παθήσεις των ούλων θα πρέπει να γίνεται συχνότερα.

- Φθορίωση

Η επικάλυψη των δοντιών με gel υψηλής περιεκτικότητας φθορίου, κυρίως σε άτομα με πολυτερηδονισμό και παιδιά, συμβάλλει στην πρόληψη και τον περιορισμό της τερηδόνας.

- Διδασκαλία Στοματικής Υγιεινής

Επίδειξη σωστού τρόπου βουρτσίσματος, καθώς και σωστής χρήσης βοηθητικών μέσων όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

- Καλύψεις Οπών και Σχισμών (Sealants)

Εφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά,τα δόντια των οποίων μόλις έχουν ανατείλει με σκοπό την πρόληψη από μελλοντικό τερηδονισμό τους. Η τεχνική μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ενήλικες, εφόσον υπάρχουν άθικτα δόντια.

- Νάρθηκες Νυκτός

Τα τελευταία χρόνια λόγω του έντονων ρυθμών της ζωής μας, πολύ μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας σφίγγουν τα δόντια τους κυρίως στον ύπνο τους, αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας (βρυγμός). Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δόντια όπως αποτριβές και κατάγματα, αλλά και γενικότερη συπτωματολογία όπως έντονη κεφαλαλγία και μυικοί πόνοι στον αυχένα και στα μάγουλα. Οι νάρθηκες βρυγμού είναι η καλύτερη επιλογή για την πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Εξακτική

- Εξαγωγή Δοντιών

Εφαρμόζεται σε δόντια με κακή πρόγνωση παραμονής στο στόμα, αλλά και για ορθοδοντικούς λόγους. Είναι σχετικά απλή και εύκολη διαδικασία. Πραγματοποιείται μετά από τοπική αναισθησία.

- Συρραφή Τραυμάτων

Είτε μετά από εξαγωγές, είτε από ατυχήματα.

- Θεραπεία Περιστεφανίτιδας

Είναι η θεραπεία της φλεγμονής των ιστών γύρω από ημιέγκλειστους ή έκτοπους φρονιμίτες. Γίνεται συνήθως με αποκοπή υπερπλασιών που καλύπτουν τα δόντια σε συνδυασμό με αντιμικροβιακά φάρμακα.

Οδοντίατρος στο Ιατρείο του

Ενδοδοντία

- Ενδοδοντική Θεραπεία (Απονεύρωση)

Η θεραπεία του εσωτερικού του δοντιού (πολφός) μετά από προσβολή μικροβίων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των μολυσμένων υπολειμμάτων των ιστών, τον καθαρισμό με αντισηπτικά διαλύματα, την διαμόρφωση και τελικά την ερμητική έμφραξη των ριζικών σωλήνων.